Rondje Fochteloerveen

Lengte: 21 km, datum gepubliceerd: 31-01-2014Download deze route
Ik ben begonnen in Smilde bij de Jonkersbrug. Loop de lange Jonkerswijk af en geniet vooral van de vergezichten of zomers van de maisvelden. Veel vogels zullen in het voorjaar je weg begeleiden en maakt het mooi.
Aan het einde links het fietspad in en aan het einde van het fietspad rechtsaf richting Veenhuizen. Nu komt het prachtige gebied dichterbij. Links de akkers en rechts het Fochteloerveen. Het is een gewone weg, maar met (zeer) weinig verkeer. Ook deze weg volgen en onderweg zag ik de ganzen veelvuldig overvliegen en ook rusten in de weilanden.
Aan het einde van de bocht rechts het fietspad oplopen en nog steeds Veenhuizen aanhouden. Als je geen hoogtevrees heb, maak dan de uitstap naar de uitkijktoren.
Je verlaat het bos en via het fietspad loop je met een boog om de uitbreiding van het natuurgebied. Over de wildroosters rechts aanhouden en bij de parkeerplaats is een vogelspotplaats. Zeer de moeite waard om even te kijken. Ga nog steeds richting Veenhuizen en via het schelpenpad steek je het veen over richting het Bankenbosch. Het werkgebied van de gevangenen van weleer. Volg vervolgens het fietspad door het bos en bijna aan het eind van het bos richting Assen de weg volgen. Dit pad loopt naar een uniek sluisje en een oude ophaalbrug. Op dat punt staan tijdelijk hekken omdat de natuurbeheerders een groot gebied opnieuw inrichten. Het hek staat open en je kunt veilig verder lopen.
De werkzaamheden waren volop bezig en waarschijnlijk is het meeste werk inmiddels achter de rug. Aan het eind van het pad rechtsaanhouden. Aan het eind staat weer een hek, maar rechts kun je er langs. Rechtdoor de Meesterswijk richting Bovensmilde lopen. Het boerenlandschap neemt het weer over en halverwege de weg bij een brede sloot (wijk) het schouwpad opgaan. Volg het pad tot de weg en sla links af. Rechts van de weg is een fiets/voetpad en loop die af tot de Drentse Hoofdvaart. Sla voor de brug rechts af en bij de volgende brug bent u terug bij af.

Terug naar overzicht