Westhoekreservaat

Lengte: 10 km, datum gepubliceerd: 23-07-2008Download deze route
Westhoekreservaat De prachtige wandeling brengt ons langs de mooiste plekjes van het staatsnatuurreservaat De Westhoek in De Panne. We parkeren onze wagen vlakbij de St. Pieterkerk. Aan de startplaats is tevens een halte van de kusttram, zodat we in drukke toeristische periodes niet hoeven te zoeken naar een vrije parkeerplaats.
De wandeling leidt ons door het grote verscheidenheid aan natuurbiotopen. We starten in het bos dat langzaam overgaat in een duinenvegetatie. Op een bepaald moment zijn we volledig omringd door duindoorn. Gelukkig zijn de wandelpaden breed genoeg.

Vervolgens komen in een oneindig lijkende zandvlakte die ook wel eens De Romeinse vlakte wordt genoemd. Iedere wandelstap door het mulle zand telt hier dubbel. Wie zich probeert te richten op de Belgische topo map, zal zien dat de paden nogal wat afwijken van de werkelijkheid. Zou het kunnen dat de duinen zich zoveel verplaatst hebben?
Uiteindelijk bereiken we de Franse grens die we blijven volgen tot aan de zee. We staan nu in het uiterste Noordwestelijke puntje van België. Van hieruit wacht ons nog een flinke strandwandeling tot aan De Panne waar we na een korte tocht door de villawijken terugkeren naar onze startplaats.

Terug naar overzicht