LAW-9 Pieterpad

Lengte: 490 km, datum gepubliceerd: 05-01-2011Download deze route
Update van de route 5-1-2011:
De route is nu gelijk aan Deel 1 Nivon 2008 achtste druk en Deel 2 Nivon 2010 achtste druk.

  1. De eerste etappe van het Pieterpad. Tenminste als u de route van Noord naar Zuid volgt. Pieterburen, bekend van het zeehonden centrum van Lenie ’t Hart is ook de grootste startplaats van het wadlopen.

  2. Via dorpjes en gehuchtjes als Garnwerd, Krassum en Wierum loopt u naar de stad Groningen. Deze etappe eindigt bij het Groninger museum, dit museum is zeker een bezoekje waard.

  3. Via Het Hoornse Diep verlaat u de stad Groningen in zuidelijke richting. Door het natuurgebied Appelbergen bij Glimmen, en door het Noordlaarder bos komt u tenslotte aan in het drentse dorp Zuidlaren.

  4. Na het verlaten van Zuidlaren komt u al gauw in het stroomgebied van de Drentse A. De naam van de Drentse A verandert steeds weer in een andere naam naarmate u zuiderlijker reist. Er staat nog een natuurgebied op het programma, namelijk de Gasterse Duinen. Daarna nog langs het Balloerveld.
    Deze etappe eindigt bij de twee Hunebedden van Rolde.

  5. Bij het verlaten van Rolde gaat u via de oude spoorbaan richting boswachterij Gieten. De hele boswachterij wordt doorkruist, u komt langs vennetjes en heidevelden.
    Eindpunt van deze etappe is Schoonloo.

  6. Na het verlaten van het dorp Schoonloo staat de boswachterij Schoonloo op het programma. Daarna het Ellertsveld, boswachterij Zweeloo en Boswachterij Sleenerzand, alvorens u aankomt in Sleen.

  7. Het eerste stuk van deze etappe loopt u richting het recreatiegebied Ermerzand, vandaar via Den Hool, Daalerveen en langs het recreatiegebied de Huttenheugte, komt u aan in Coevorden.

  8. Bij het verlaten van de provincie Drenthe gaan we eerst naar het plaatsje Gramsbergen in de provincie Overijssel. Vandaar via het Engelandsche Bosch naar het eindpunt van deze etappe "Hardenberg".

  9. Vanuit Hardenberg gaat het richting Rheeze, dan door het Diffelerveld en de Bentincksbossen. Vervolgens door de bossen aan de oostzijde van Ommen naar Ommen zelf. En daar eindigd tevens deze etappe.
    In het routebestand is de omleiding rechtstreeks door de boswachterij ommen ook toegevoegd.

  10. Vanuit Ommen steken we de Vecht over en gaan richting Besthmen, Nieuwebrug en daarna over de Archemerberg en Lemelerberg naar Lemele. Hierna via de Eelerberg naar Hellendoorn.

  11. We vervolgen deze etappe naar het Landgoed de Noetselenberg en vandaar via de Holterberg komen we aan in het dorpje Holten.

  12. Deze etappe gaat via de Beuseberg en landgoed Verwolde naar het plaatsje Laren. Ook is in deze etappe de dikste boom van nederland te bewonderen, namelijk een eik met een omvang van 7,5 meter.

  13. De etappe Laren - Vorden gaat nadat u het Twente kanaal bent overgestoken, voor een groot gedeelte door het bos. De naam van dit gebied is Het grote Veld. Met deze etappe eindigt de beschrijving van het Pieterpad in het eerste deel van het boekje "Traject I Pieterburen-Vorden v.v. ".

  14. Met deze etappe beginnen we aan het tweede deel van het Pieterpad volgens de route beschrijving in het boekje "Traject II Vorden-Maastricht v.v. ".

  15. Tijdens deze route doorkruist u de heuvels in het Montferland en het Bergherbos, om vervolgens uit te komen in het duitse Hoog-Elten.

  16. Vannuit Hoog-Elten gaan we de grens weer over en lopen we richting Spijk. Vervolgens lopen we langs de rijn naar Tolkamer. Bij Millingen a/d Rijn steken we de Rijn over met een veerpont. Dit is tevens het eindpunt van deze etappe.

  17. De tocht wordt voortgezet richting Leuth, we komen eerst nog door het buurtschap Zeeland. Voordat we dan aankomen in Groesbeek moet u eerst nog de stuwwal "de Duivelsberg" beklimmen.

  18. Vanaf Groesbeek door het natuurreservaat de st. Jansberg. Eindpunt van deze etappe is Gennep.

  19. De route voert eerst richting Afferden. Daar moet met een veerpont de Maas worden overgestoken. Dan naar het eindpunt van deze etappe Vierlingsbeek.

  20. Tijdens deze etappe doet u o.a. de volgende plaatsjes aan. Holthees, Geysteren, Wanssum en Meerlo. Het eerstvolgende plaatsje is dan het eindpunt Swolgen.

  21. Na dat u Swolgen heeft verlaten passeert u het natuurreservaat "Schuitwater". Op een gegeven moment komt u aan in Grubbenvorst waar de Maas weer wordt overgestoken met een veerpont. De route gaat verder dicht langs de Maas naar Venlo.

  22. In deze etappe zult u de meeste kilometers moeten afleggen, Deze etappe is namelijk de langste van allemaal. Op hele stukken van deze etappe loopt u letterlijk op de grens van Nederland en Duitsland. Soms ook weer hele stukken aan de duitse kant van de grens. Uiteindelijk komt u aan in Swalmen, Boukoul en dan op het eindpunt Roermond.

  23. Het einde komt in zicht, na deze etappe volgen er nog 4. Maar eerst nog even vanuit Roermond naar Sint-Odilienberg, Montfort en Pey lopen.

  24. Vanaf Pey naar Slek dan rondom Susteren vervolgens de beek de Vloedgraaf oversteken en dan naar Nieuwstadt. Van Nieuwstadt naar Limbricht en vervolgens naar het NS-station in Sittard. Wat dan ook het eindpunt is.

  25. Vanaf het NS-station gaat u dwars door de oude stad Sittard heen. Via Puth en Paubeek komt u tenslotte aan in Strabeek. Dit plaatsje ligt pal naast Valkenburg.

  26. De een na laatste etappe, en dan is de tocht volbracht. Richting Bemelen en dan naar de oudste stad van Limburg "Maastricht".

  27. De laatste etappe, en tevens de kortste etappe brengt u dan uiteindelijk bij het doel van deze monstertocht "de Sint Pietersberg.

    gefeliciteerd.

Terug naar overzicht