Haaksbergsveen

Lengte: 7 km, datum gepubliceerd: 02-12-2008Download deze route
Haaksbergsveen In het Haaksbergerveen kunt u in stilte te genieten van pure natuur. Het veen is een afgetakeld hoogveengebied ter grootte van 500 ha. In het gebied is nooit op grote schaal turf gewonnen. Alleen in de periode 1840 tot ongeveer 1860 is hier ten behoeve van de opkomende textielindustrie van Jordaan en de steenfabriek van Dievelaar turf gestoken. Voor en na die tijd werd er vooral turf gestoken ten behoeve van het eigen gebruik (boerenvervening).

Haaksbergsveen
Het Haaksbergerveen is ontstaan doordat ca. 10.000 jaar gelden in de bodem een laag kleileem is achtergebleven. Door deze ondoordringbare laag het water staan en het grondwater (kwel) niet naar boven kan. Omdat er in het veen alleen regenwater (voedselarm) viel ontstond er in de loop van de eeuwen een begroeiing van planten die alleen in een voedselarme omgeving nog kunnen voortbestaan.

Haaksbergsveen In 1998 is door Staatsbosbeheer samen met de buurt en gebruikers, waaronder ook onze vereniging, een plan opgemaakt om het gebied gebruikersvriendelijk te maken.

Het beheer is er op gericht de natuurwaarden van het gebied veilig te stellen en recreatie-mogelijkheden te bieden, om zo het karakteristieke venenlandschap te behouden. De fiets- en wandelpaden zijn uitgezet over natuurlijke zandruggen en dijkjes die dienen om het water in het gebied vast te houden.

Terug naar overzicht